Varje år byggs nya sviter och skulpturer i is-hotellets regi i Jukkasjärvi. Jag har bara varit där en gång och omedvetet hade jag nog tänkt mig det mesta format av tät och vit snömassa.

När jag sen fick möta denna transparanta is blev jag så oerhört tagen. Det är alldeles tyst och stilla, andedräkten ryker som stora vita moln, det är en romantisk kyla.

Allt är så flyktigt. Över himlen det storslagna norrskenet, isskulpturerna som snart ska smälta. Det är ett konstnärligt ögonblick och känslan av här och nu är verkligen påtaglig.

Lena Kriström skapar många av dessa verk och jag beundrar verkligen hennes formspråk. Fotografierna har jag tagit från hennes hemsida.

4 kommentarer:

Maria sa...

jag har alltid velat åka dit och se det med egna ögon, det måste vara så vackert där! Vilket jobb att bygga upp det igen varje år..

Marie-Louise Sundqvist Keramiker/Konsthantverkare sa...

Jag älskade att titta i boken om ”Olles skidfärd” när jag var liten. Särskilt bilderna från Kung Vinters slott, det var så vackert och storslaget.
När jag var ung vuxen läste jag ”Is-slottet” av Terje Vesaas och den handlade om två unga väninnor och deras vänskap och deras möten ute på isen bland naturliga isformationer. Historien slutade mycket tragiskt och jag bar den med mig länge.
Allt det här med isen är ju så tilldragande vackert, flyktigt och farligt…
Åk till Jukkasjärvi – det är verkligen en upplevelse utöver det vanliga!

natascha sa...

Wow! Beautiful ice sculptures!

Maria sa...

Åå Olles skidfärd är ju så bra! Måste ta och bläddra i den då jag är hemma hos mina föräldrar:) Det är kul att se i gamla barnböcker även om man är vuxen, det finns ju så mycket inspiration i dom.
Jag blev nyfiken på Is-slottet..tror inte att jag har läst den.